Restorative Yoga op Hashimoto retreat

26 september 2018 , In: Hashimoto, Health
0

Onlangs volgde ik een workshop Restorative Yoga. Deze yogavorm trok enkele maanden geleden mijn aandacht tijdens het vormgeven van het Hashimoto Lifestyle Retreat. Ik was al bekend met andere yogavormen zoals Hatha yoga en Yin yoga, maar nog niet met Restorative Yoga.

Wat is yoga precies?

Yoga betekent eenheid. De eenwording waar yoga op doelt, is volledig opgaan in wat je doet, ervaart en bent. Het is volgens Wikipedia één van de zes orthodoxe of (astika) filosofische scholen (darsana’s) van het hindoeïsme.  Yoga wordt in het Westen eigenlijk pas beoefend sinds de laatste helft van de twintigste eeuw. Vooral het laatste decennium is yoga razend populair geworden en zijn de yogascholen, opleidingen en retreats erg populair. De meesten richten zich op achtereenvolgens doen van verschillende (ontspannings-)oefeningen die het lichaamssysteem weer in balans brengen.

Para-sympathicus activatie

Het autonome zenuwstelsel kent als het ware twee standen, het is als een schakelaar met de standen : sympathicus en para-sympathicus. Ik noem ze ook wel het ‘gaspedaal’ en het ‘rempedaal’. Als we actief zijn; we zijn aan het werk, een film aan het kijken, een gesprek aan het voeren, aan het sporten, autorijden etc. dan staat ons autonome zenuwstel in de ‘gaspedaal’ = sympathicus stand. Deze staat maakt het mogelijk om snel te reageren, alert te zijn etc. We verbruiken dan dus ‘benzine’.

Als we slapen, mediteren, yoga beoefenen of andere vormen van ontspanning kunnen we daarmee onze ‘rempedaal’= para-sympathicus stand activeren. In deze stand laden we ons zelf weer op. We tanken als het ware weer benzine en herstellen onszelf van de schade die is ontstaan in ons lichaam terwijl we actief waren. Onze lichaamscellen vernieuwen zich en ons voedsel kan worden verteerd.

We weten dat het lichaam alleen kan herstellen en in balans kan blijven als er regelmatig para-sympathicus activatie plaats vindt. Als er geen para-sympathicus activatie plaatsvindt kunnen we niet meer (goed) herstellen en worden we uiteindelijk ziek. In het huidige hectische bestaan waar we elke dag mee geconfronteerd worden is dat een flinke uitdaging. Laat staan als je daarin ook nog eens kampt met een traag werkende schildklier en Hashimoto. Daarom is het zo belangrijk dat er een goede balans is tussen beide onderdelen van het zenuwstelsel en yoga kan daarbij zeer behulpzaam zijn.

Ademhaling is bij yoga een belangrijke factor. Wetenschappelijk is de ‘yoga-ademhaling’ onder andere onderzocht aan het Columbia College of Physicians and Surgeons in New York. Hieruit bleek dat de ‘yoga-ademhaling’ een methode is die het autonome zenuwstelsel in balans brengt. Deze vorm bleek psychologische en stressgerelateerde klachten positief te beïnvloeden.

Restorative Yoga

Restorative yoga is yoga die voor werkelijk iedereen geschikt is; je hoeft er niet lenig of sterk voor te zijn. Deze yogavorm zou mogelijk door de sportievelingen onder ons nog wel eens aangezien kunnen worden voor een ‘slappe’ vorm van yoga. Maar is dat wel zo?

Bij deze vorm van yoga verblijf je langdurig in een bepaalde houding. Hierbij word je ondersteunt door dekens, bolsters, yogablokken en kussentjes en ogenschijnlijk lig je gewoon te liggen…. Maar wat gebeurt er nu werkelijk?

Doordat je lang in een houding blijft liggen (soms wel 10-20 minuten) leer je goed te voelen in je lichaam. Je bent mindful en erop gericht om, mede door middel van je ademhaling, diepe ontspanning te bereiken. Op deze manier zal het para-sympathische deel van je zenuwstelsel (rempedaal) worden geactiveerd en kan er herstel en genezing plaatsvinden op zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel vlak.

Deze vorm van yoga kan je dus uitstekend helpen om diverse klachten te verminderen. Maar de échte stilte opzoeken in jezelf kan soms confronterend en ongemakkelijk zijn. Soms komen er gedachten of gebeurtenissen op die je emotioneel kunnen maken. Dat vind je misschien lastig, zeker in het bijzijn van anderen,  maar om écht los te kunnen laten wat je in de weg zit en niet meer nodig hebt, is het noodzakelijk dat je hier ruimte voor geeft.

Hashimoto Lifestyle Retreat

Tijdens het retreat ben je in een veilige, besloten setting van lotgenoten die weten wat het is om met Hashimoto door het leven te gaan. De lessen worden geleid door Willemien Lievense. Willemien heeft veel ervaring als yogadocent en heeft haar eigen yogaschool in Middelburg.

Restorative yoga is een manier om de transformatie aan te gaan, het zelfgenezend vermogen van je lichaam te bevorderen en je zult merken dat je ook in je dagelijkse leven meer in balans zult voelen. Daarom past deze vorm van yoga denk ik uitstekend in onze lifestyle retreat en zijn er twee uitgebreide lessen opgenomen in het programma.

Wil je meer weten over het retreat wat ik op 14,15 en 16 juni 2019 speciaal voor mensen zoals jij (met een traag werkende schildklier en/of Hashimoto) organiseer, kijk dan op de website.

Lieve groet,

 

 

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

LAAT EEN BERICHTJE ACHTER

Brigitte Filippini

Blogger

Voormalig workaholic, inmiddels bekeerd tot levensgenieter!!

Freebie

Freebie

Disclaimer

Het is belangrijk dat je je eigen keuzes maakt als het om je gezondheid gaat. Dat geldt ook voor het overnemen van de suggesties en adviezen die ik op mijn blog geef. Lees HIER meer.