Hashimoto en schildkliermedicatie

9 januari 2018 , In: Hashimoto, Health
0

Als jij of iemand in je familie schildkliermedicatie voorgeschreven heeft gekregen, dan weten ik zeker dat je hoopt en misschien ook verwacht dat dit verlichting en misschien zelfs tot het volledig verdwijnen van je klachten zal leiden. De opvliegers, gewichtstoename, nachtelijk zweten, droge huid, vermoeidheid, gebrek aan libido, constipatie, hartritme stoornissen, slaapproblemen, vergeetachtigheid, brain fog, pijntjes en kwaaltjes, duizeligheid, depressie, angsten, gewichtsverlies of welk symptoom dan ook.  Zodra je start met de medicatie zul je in het begin misschien verbetering voelen, mede vanwege het feit dat je wat wijzigingen in je leefstijl en voedingspatroon hebt doorgevoerd. Dat geeft hoop en vertrouwen in je lichaam en ook in de toekomst waarin je hoopt op een leven zonder klachten.

Wat als klachten terugkomen?

Maar wat als de verbetering die je voelde na verloop van tijd weer verdwijnt en je klachten weer terug komen en eigenlijk alleen maar erger worden. Of misschien heb je zelfs helemaal geen verbetering gevoeld. Jammer genoeg is dat wat ik het meest zie. Mensen nemen keurig hun medicatie maar voelen zich op de lange termijn alleen maar zieker worden. Ze verliezen het vertrouwen in hun lichaam, in de medische wereld en verliezen hoop.

Er zijn mensen die wel verbetering van hun klachten ervaren, ook op de lange termijn. Maar vaak heeft dit niet te maken met de medicatie maar met de wijzigingen die ze tegelijkertijd doorvoeren in hun leefstijl en voedingspatroon. Deze wijzigingen zijn de reden waarom ze zich beter gaan voelen. Maar dit loopt van persoon tot persoon sterk uiteen, afhankelijk van wat ze precies hebben gewijzigd. De meerderheid echter ziet slechts voor korte tijd een verbetering en zien ze zich gedurende de jaren eigenlijk alleen maar slechter voelen.

Wat je ervaring ook is met schildkliermedicatie, het is belangrijk te begrijpen hoe het werkt en waarom je nog steeds klachten hebt die duiden op een schildklierprobleem, ondanks het feit dat de dokter aangeeft dat je goed bent ingesteld. Ook als je nu geen schildklierproblemen hebt is het belangrijk om deze informatie te kennen want heel veel vrouwen zullen op een punt in hun leven te horen krijgen dat ze een schildklierprobleem hebben. Iedereen kent wel iemand die schildklierproblemen heeft, of het nou een te trage schildklier of een te snelle schildklier betreft, of ze de diagnose Hashimoto of Graves hebben of zelfs schildklierkanker, een struma, nodules of geen schildklier diagnose maar wel last van haaruitval, slaapproblemen, restless legs syndrome, bolle ogen, constipatie, wazig zicht, zwakke nagels, tinnitus, pijntjes, een gezwollen gezicht, wallen onder de ogen en ga zo maar door.

Wat is schildkliermedicatie?

Schildkliermedicatie of dit nou synthetische medicatie of natuurlijk schildklierhormoon (vaak van varken of rund) betreft, simpelweg werkt als een steroïde. Dit steroïde effect is ook de reden waarom een aantal mensen een lichte verbetering voelen wanneer ze met medicatie beginnen. Ze krijgen wat meer energie en hebben het gevoel weer wat helderder te worden in het hoofd. Maar het is verre van een oplossing. Het maskeert in het meest gunstige geval alleen de symptomen zonder de oorzaak aan te pakken, waardoor symptomen de kop op blijven steken.

Jarenlange schildkliermedicatie leidt tot een trage lever en vanwege het steroïde karakter van het schildklierhormoon draagt het bij tot verminderde actieve bijnieren. Deze factoren leiden vaak tot gewichtstoename met name op de romp (buik).  Ook al wordt gezegd dat schildklierhormoon medicatie bio-identiek is, dat is het niet. Het wijkt af van menselijk schildklierhormoon en veroorzaakt bij mensen die er gevoelig voor zijn dus ook daadwerkelijk problemen omdat hun lichaam het synthetische maar ook zelfs het natuurlijk schildklierhormoon niet tolereert.  Je kunt het een beetje vergelijken met het geven van gefabriceerde moedermelk of koemelk aan baby’s in plaats van moedermelk. We weten inmiddels al lang dat geen van beiden identiek is aan moedermelk. Zo is het ook met schildklierhormoon.

Schildklier atrofie

Doordat het lichaam jarenlang schildklierhormoon krijgt toegediend kan ertoe leiden dat de schildklier zelf steeds minder schildklierhormoon gaat produceren.  Het toegediende schildklierhormoon leert de schildklier dat het zelf geen schildklierhormoon hoeft te produceren. De schildklier verschrompelt en krimpt langzaam en dit noemt men atrofie. Net zoals je je spieren moet gebruiken om ze sterk te houden moet je ook je schildklier aan het werk zetten om hem sterk te houden. Dit gebeurd overigens niet bij iedereen. Maar als je jarenlang op schildkliermedicatie zit en flinke doseringen hebt genomen is de kans reëel aanwezig dat schildklier atrofie optreedt.

Schildkliermedicatie afbouwen

Vanuit mijn rol zal ik nooit cliënten adviseren op eigen houtje hun schildkliermedicatie af te bouwen. Ook niet onder mijn begeleiding. Dit is een kwestie tussen de cliënt zelf en zijn behandelend arts (huisarts of endocrinoloog). Hoe langer je schildkliermedicatie hebt gebruikt hoe voorzichtiger en langzamer de afbouw plaats dient te vinden. Ga nooit, maar dan ook nooit ‘cold turkey’ en overleg altijd met je arts.

 

 

 

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

LAAT EEN BERICHTJE ACHTER

Brigitte Filippini

Blogger

Voormalig workaholic, inmiddels bekeerd tot levensgenieter!!

Freebie

Freebie

Disclaimer

Het is belangrijk dat je je eigen keuzes maakt als het om je gezondheid gaat. Dat geldt ook voor het overnemen van de suggesties en adviezen die ik op mijn blog geef. Lees HIER meer.