Epstein Barr virus en Hashimoto

6 december 2017 , In: Food, Hashimoto, Health
0

Vanaf mei 2017 word ik behandeld voor diverse virale en bacteriële infecties in mijn lichaam. Eén daarvan is het Epstein Barr virus. Dit virus behoort tot de familie van de Herpes virussen en is de veroorzaker van onder andere de ziekte van Pfeiffer (ook wel bekend als klierkoorts). Omdat ik zie dat veel van mijn klanten besmet zijn met het Epstein Barr virus en dit virus regelmatig in verband gebracht wordt met Hashimoto wil ik er in dit blog bij stil staan.

Het Epstein Barr Virus

Dit virus afgekort als EBV is een virus behorend tot de herpesfamilie en in 1964 ontdekt door Anthony Epstein, Yvonne Barr en Bert Achong. De officiële naam voor deze vorm van het Herpes virus is Epstein-Barr HHV-4 (Humaan Herpes Virus 4). Ondanks het feit dat we weten dat virussen zich over de jaren heen ontwikkelen, muteren en nieuwe varianten ontstaan, is onderzoek naar de ontwikkeling van het EB virus in andere varianten zover ik weet niet aan de orde. En dat is jammer want wellicht zijn er inmiddels vele varianten van dit virus ontstaan. Dat is niet ondenkbaar. Varianten die we nog niet ‘ontdekt’ hebben en waarvan we nog niets weten. Stel je eens voor dat deze varianten de oorzaak zouden zijn van vele chronische ziekten en auto-immuun aandoeningen.

Onderzoek uit 2015 heeft aangetoond dat het Epstein Barr virus in de schildklier cellen van 80% van de mensen met Hashimoto en 62,5% van de mensen met Graves voor komt. Terwijl er bij controles geen aanwezigheid van het EBV in de schildklier cellen geconstateerd werd.

Uit ander onderzoek is gebleken dat de bij ons bekende variant van het Epstein Barr virus een belangrijke trigger vormt voor het ontstaan van auto-immuunziekten zoals Reumatoïde Artritis en Multiple Sclerose. EBV is ook betrokken bij het ontstaan van zeldzame vormen van kanker.

In veel boeken van populaire schrijvers over Hashimoto werd het EB virus in verband gebracht met het triggeren van Hashimoto en dat was voor mij de reden om me te laten onderzoeken op de activiteit van EBV in mijn lichaam. Ik wist namelijk al dat ik er ooit mee besmet was geraakt, net zoals 90% van de bevolking, maar ik wist niet of het virus nog in mijn lichaam aanwezig en actief was.

De ziekte van Pfeiffer

Als 15 jarige heb ik lange tijd met de ziekte van Pfeiffer rondgelopen alvorens het ontdekt werd. Ik was 15 en zat in 3 HAVO. Mijn vermoeidheid werd aangezien voor luiheid en zelf had ik ook geen idee wat er met me aan de hand was.  🙁  Eigenlijk is mijn energieniveau na het doorlopen van de ziekte van Pfeiffer nooit meer optimaal geweest.

De ziekte van Pfeiffer wordt ook wel ‘kissing disease’ genoemd omdat de ziekte via speeksel kan worden overgedragen. Het is tijdens de acute fase besmettelijk. Het Epstein Barr virus infecteert je lymfesysteem, lever en milt en de ziekte zou met voldoende rust vanzelf weer over moeten gaan. Het virus vermenigvuldigt zich in je witte bloedlichaampjes en schaadt de werking van je immuunsysteem. In mijn geval trad er een complicatie op waarbij mijn lever werd beschadigd en ik geelzucht kreeg. Dat was ook het moment waarop de besmetting  werd opgemerkt omdat het oogwit van mijn ogen geel werd. Zelfs jaren later nog waren de sporen hiervan zichtbaar doordat mijn huid een gelige kleur hield al kende ik toen het verband nog niet.

Bij de ziekte van Pfeiffer heb je vaak last van keelpijn en opgezwollen lymfeklieren in je hals, oksels en liezen. Je kunt dus ook geelzucht hebben of last van een huiduitslag die lijkt op rode hond. Je hebt dan kleine, dikke, rode plekjes op je borstkas, ademhalingsproblemen en veel hoesten. Het kan lang duren voordat de symptomen bij Pfeiffer helemaal verdwenen zijn. In mijn geval heb ik zeker 25 jaar nog opgezwollen lymfeklieren gehouden aan de rechterkant van mijn hals. Dit is pas weg gegaan toen ik anders ben gaan eten en leven. Maar sinds kort voel ik dezelfde lymfeklier weer een beetje zwellen. Mogelijk vanwege de behandeling die ik momenteel onderga.

Maar niet altijd leidt besmetting met het Epstein Barr virus tot het ontstaan van de ziekte van Pfeiffer. Vaak word je ongemerkt besmet en als je nog heel klein bent kan het lichaam zich beter weren tegen het virus. Je hebt misschien een paar dagen last van een zere keel gehad. Dat wordt dan toegeschreven aan een onbeduidend virusje of verkoudheid. Intussen kan het Epstein Barr virus hiervoor verantwoordelijk zijn geweest zonder dat je het weet.

Wat is een virus eigenlijk?

Een virus is een superklein organisme wat je alleen onder een microscoop kunt zien. Dit organisme kan zich vermenigvuldigen in levende cellen van je lichaam en hebben die andere cel nodig om te kunnen leven. Dat is meteen ook het verschil met een bacterie. Virussen veranderen de stofwisseling van de cel waarin ze zich bevinden om aan voedsel te kunnen komen en zich uiteindelijk te kunnen vermeningvuldigen. De cel waarin ze zich bevinden maakt het voedsel aan en overleeft meestal deze verandering van functie zelf niet.

Hoe wordt een virus behandeld?

Bij een infectie met een virus helpt antibiotica niet. Ons immuunsysteem moet hiermee zelf aan de slag en we noemen dat simpelweg “uitzieken”. Er bestaan maar een paar virusdodende geneesmiddelen en er zijn virussen waartegen we worden ingeënt, maar dat geldt niet voor het Epstein Barr virus. Deze moeten worden bestreden door lichaamseigen immuuncellen, (CD8+ T-cellen om precies te zijn). Onderzoek vertelde me dat deze cellen in aantal afnemen naarmate we ouder worden en mensen met een laag vitamine D level  en vrouwen hebben er sowieso minder van. Als er onvoldoende van deze cellen in het lichaam aanwezig zijn dan kan het EB virus zich in onze organen verbergen en ze vermenigvuldigen zich daar ook. Ze kunnen zich slapend houden en bij een gezondheidscrisis weer activeren.

Een virus heeft de ook de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen dus dan werkt een eerder gevonden antistof niet meer tegen dat virus. Denk maar aan het continue veranderen van een griepvirus. De reguliere geneeskunde gaat uit van één vorm van het Epstein Barr virus maar er gaan geluiden op dat dit virus zich in vele varianten heeft ontwikkeld en dat Epstein Barr virus niet enkel een trigger is voor Hashimoto maar zelfs de oorzaak vormt. Hiervoor is echter (nog) geen wetenschappelijk bewijs geleverd.

Zelf acht ik de kans dat het in mijn geval zo is niet ondenkbaar en daarom heb ik dit voorjaar – ondanks het feit dat ik me toen heel goed voelde – besloten om aan de slag te gaan met het aanpakken van het Epstein Barr virus en andere virale en bacteriologische belastingen in mijn lichaam. In september van dit jaar bleek dat de behandeling aanslaat en dat heeft ertoe geleid dat ik dezelfde behandeling nu nog een paar maanden voortzet.

Ben jij besmet met het Epstein Barr virus? Misschien heb je ook de ziekte van Pfeifer gehad en weet je het dus zeker. Maar zoals onderzoek heeft aangetoond heeft 80% van de mensen met Hashimoto EBV in de schildkliercellen. Grote kans dus dat jij er één van bent.

Wat kun je zelf doen?

Maar geen paniek, er zijn stappen die je kunt zetten om je weerstand te verhogen en je anti-virale krachten te bundelen. Kokosolie staat bekend om zijn antivirale werking en er zijn ook veel kruiden die deze eigenschap bij zich dragen. Bouillon, bananen, basilicum, knoflook, gember, uien, radijsjes, tijm allemaal hebben ze een antivirale werking. In combinatie met de juiste suppletie en ondersteunende gezonde voedingsmiddelen vorm je het krachtigste wapen tegen virussen in zijn algemeenheid en dus ook het Epstein Barr Virus.

There are no comments yet. Be the first to comment.

LAAT EEN BERICHTJE ACHTER

Brigitte Filippini

Blogger

Voormalig workaholic, inmiddels bekeerd tot levensgenieter!!

Freebie

Freebie

Disclaimer

Het is belangrijk dat je je eigen keuzes maakt als het om je gezondheid gaat. Dat geldt ook voor het overnemen van de suggesties en adviezen die ik op mijn blog geef. Lees HIER meer.