Feestdagen, gezond genieten!

1 december 2017 , In: Food, Health
0

Het is alweer december! Deze maand staat volledig in het teken van alle feestdagen en worden we weer continue in verleiding gebracht om af te stappen van onze gezonde leefstijl. Tenslotte zijn dit de dagen waarop de supermarkten en voedingsmiddelenindustrie heel veel geld aan ons kunnen verdienen. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar liever niet ten koste van je gezondheid!

Er wordt niet alleen ingespeeld op onze behoefte aan ‘kant en klaar’ gemak. Ze willen ons ook nog doen geloven dat er zoiets bestaat als lang houdbare ‘verse’ producten. Laat je asjeblieft niet voor de gek houden.

Vaak zie ik dat men bereid is goede voornemens nog even uit te stellen of gedurende de feestdagen overboord te zetten. Kortom, veel mensen staan zichzelf toe op dit soort dagen nog even te ‘zondigen’. En het ironische is; er komen nog veel meer dagen aan die hierom ‘vragen’, denk aan: Pasen, Pinksteren, de eerste dag van de zomervakantie, een jubileum, verjaardagen, trouwfeestjes, of  de zogenaamde ‘ik heb het zo zwaar’ en ‘ik heb het verdiend dagen’….. 

Maar is dat eigenlijk wel nodig?  Is gezond eten een straf? Ik vind van niet. Ik ervaar het hebben van een keuze om de juiste dingen te eten, die mijn lichaam voeden in plaats van vullen als iets waar ik heel dankbaar voor ben. Voor mij is gezond eten niet afhankelijk van een dag of een moment. Je kiest immers voor een gezonde levensstijl en daar hoort dagelijks gezonde voeding ook bij.

Daarbij komt ook nog eens dat je heel lekker en gezond kunt eten zonder dat (schildklier, immuunsysteem, hormoon- of bloedsuiker) verstorend bezig bent.

In dit artikel geef ik je een aantal tips die jou de feestdagen door gaan helpen zonder dat dit ten koste gaat van een gezonde leefstijl:

  • Concentreer je op wat je allemaal wel kan eten, in plaats van stil te staan wat je allemaal niet moet eten. Er zijn veel gezonde en heerlijke alternatieven. Zorg dat je ze in huis hebt en begin op tijd met inkopen doen en plannen.
  • Kies in de supermarkt de buitenste ring (vers) en laat alle december artikelen liggen. Die zitten vol met suiker, vet en talloze (vermomde) E-nummers.
  • Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit; een mooi stuk biologisch vlees of goede vis, of ga eens uit je dak met gezonde vegetarische gerechten. Er zijn kookboeken en websites in overvloed om eens iets anders dan anders te doen dit jaar. Laat vrienden en familie ook eens kennismaken met andere en gezonde gerechten.
  • Ben je uitgenodigd en heb je niet veel invloed op wat je krijgt voorgeschoteld: eet voordat je naar het feestje gaat thuis alvast een gezonde maaltijd zodat je niet zo snel de neiging krijgt te grijpen naar ongezonde dingen. Dat doe je nou eenmaal makkelijker op een lege maag. En eet thuis vooral even als je naar een feestje gaat waar voornamelijk cocktails, kleine hapjes en dessert/gebak wordt aangeboden.
  • Eet in ieder geval iets voordat je je eerste alcoholische drankje nuttigt. Alcohol wordt namelijk direct vanuit de maag in de bloedbaan opgenomen en zorgt voor een gigantische piek in je bloedsuiker. Door van te voren een voedzaam hapje te eten van gezonde vetten en/of eiwitten wordt een zeer snelle stijging van je bloedsuiker afgeremd. Wist je dat alcohol binnen 10 minuten je hersenen heeft bereikt? Misschien het reden om dit jaar alcohol vrij door te brengen.
  • Kauw lang en langzaam op je voeding. Geniet van je eten en het gezelschap. Het is geen wedstrijd wie het meeste op kan. Goed en lang kauwen zorgt ervoor dat je lichaam wordt voorbereid op het voedsel wat gaat komen en op tijd een signaal geeft naar je hersenen. Daarnaast zorgt het ervoor dat spijsverteringsenzymen goed kunnen worden aangemaakt en hun werk kunnen doen.
  • Drink een glas water tussen ieder alcoholisch drankje wat je nuttigt. Dit dempt de bloedsuiker toename in je bloed en het pieken van je bloedsuiker. Daarnaast voorkomt het uitdroging; alcohol droogt je lichaam namelijk uit en een glas water vult het tekort weer aan.
  • Blijf niet de hele dag binnen op de bank hangen met een volle maag. Stel voor een lekkere wandeling te maken of ga iets actiefs doen, het liefst buitenshuis. Dit houd je stofwisseling actief!
  • Zorg ervoor dat je thuis veel gezonde snacks in huis hebt en laat de minder gezonde lekker in de supermarkt liggen. Denk aan verse groenten (komkommmer, paprika in reepjes, tomaatjes, bleekselderij) maar ook aan verse (ongebrande) noten en zaden. Een heerlijk voedzaam tussendoortje.

Voor meer inspiratie kun je HIER gratis de Feestdagencoach downloaden. Een praktische hulp bij het boodschappen doen om gezond en lekker de feestdagen door te komen.

Een hele gezellige decembermaand gewenst!

 

 

 

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

LAAT EEN BERICHTJE ACHTER

Brigitte Filippini

Blogger

Voormalig workaholic, inmiddels bekeerd tot levensgenieter!!

Freebie

Freebie

Disclaimer

Het is belangrijk dat je je eigen keuzes maakt als het om je gezondheid gaat. Dat geldt ook voor het overnemen van de suggesties en adviezen die ik op mijn blog geef. Lees HIER meer.