Balans

19 september 2015 , In: Health
0

We weten allemaal wel wat er bedoeld wordt met dit woord maar ik heb de betekenis toch maar eens een keer opgezocht in het woordenboek. Balans (Fr de [en] 1. Evenwicht, in de juiste verhouding, in je gewone doen zijn. En dat altijd en overal… wie wil dat nou niet. Was het maar zo eenvoudig. In ons drukke leventje waarin we veel verschillende rollen vervullen zowel op het werk als privé is het niet altijd makkelijk om tijd voor jezelf vrij te maken. Tijd om tot rust te komen, tijd om écht te ontspannen en in balans te komen. Steeds meer mensen mediteren. Overal lezen we dat uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen die mediteren gezonder, helderder in hun hoofd, creatiever en emotioneel stabieler zijn etc. Toch slagen velen van ons er niet in om het in ons dagelijkse leven te integreren. Ook voor mij was dit lange tijd vooral een voornemen, een terugkerende gedachte en af en toe een poging, maar daar bleef het ook bij. Tot ik Chi Neng Qigong ontdekte.

Chi Neng

In mijn werk als loopbaancoach kwam ik jaren geleden via een cliënt in contact met Chi Neng. Zij was met behulp van het dagelijks beoefenen hiervan verbluffend hersteld van verlammingsverschijnselen welke ze had opgelopen ten gevolge van een inwendige besmetting met gordelroos. Als geboren ‘verzamelaar van ervaringen’ wilde ik daar natuurlijk meer van weten en ik besloot een paar lessen te nemen. Geruime tijd heb ik daarna elke ochtend keurig 20 minuten mijn Chi Neng oefeningen gedaan. Het maakte mijn hoofd leeg en ik voelde me lekkerder in mijn lijf. Maar na een poosje, toen ik het weer heel druk kreeg met een nieuwe opdracht en ’s ochtends al vroeg op pad moest, verdween het geruisloos uit mijn leven. Jammer, want dat waren nu juist de perioden waarop ik het hard nodig had….

De jaren daarna pakte ik het zo nu en dan weer op maar sinds ik mijn gezondheid de hoogste prioriteit ben gaan geven, heeft Chi Neng weer een vaste plek in mijn leven. Ik beschouw het als een wijze van meditatie die goed voor me werkt. Want stil zitten en de gedachten laten komen en gaan op het ritme van mijn ademhaling is nog steeds een hele uitdaging voor me. Dat gaat me makkelijker af terwijl ik er een beetje bij beweeg. Wat is Chi Neng nu precies? Volgens het Chi Neng Instituut is Chi Neng Qigong (zo heet het voluit) “een helende bewegingsleer die over de hele wereld beoefend wordt. Deze Chinese bewegingsleer is bekend en geliefd vanwege zijn schoonheid en effectiviteit. De eenvoudige oefeningen stimuleren je levensenergie en maken dat je ontspannen en krachtig in het middelpunt van je eigen leven staat. Dan valt alles op z’n plaats en kun je de regie nemen over je eigen energie op alle levensgebieden; fysiek, emotioneel, mentaal, sociaal en spiritueel.” En zeg nou eerlijk; dat willen we toch allemaal!

Voor mij is Chi Neng een manier om het zelfhelend vermogen van mijn lichaam te stimuleren, want dat is wat het doet. Dit voorjaar moest ik een hartfilmpje laten maken en op die dag had ik ook een Chi Neng les. Tot mijn grote vreugde liet het hartfilmpje zien dat mijn lichaam (het autonome zenuwstelsel) tijdens de les op standje “rust en herstel” stond, wat essentieel is voor genezing. Daarmee is voor mij het helende vermogen van het beoefenen van Chi Neng zichtbaar aangetoond. Meten is weten, toch..?! Al met een kwartiertje per dag kun je dit gewoon thuis beoefenen en zal je ervaren wat ik bedoel. Chi Neng houd mij in balans!

Wat houd jou in balans? Laat hieronder je reactie achter.

There are no comments yet. Be the first to comment.

LAAT EEN BERICHTJE ACHTER

Brigitte Filippini

Blogger

Voormalig workaholic, inmiddels bekeerd tot levensgenieter!!

Freebie

Freebie

Disclaimer

Het is belangrijk dat je je eigen keuzes maakt als het om je gezondheid gaat. Dat geldt ook voor het overnemen van de suggesties en adviezen die ik op mijn blog geef. Lees HIER meer.